聖鬥士競技場論壇  
» 游客:  注冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 幫助

<<  [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]  ... [18] >>
作者:
標題: 聖鬥士辯論比賽諮詢 上一主題 | 下一主題
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

小宇宙: 28152
發帖: 20485
注冊: 2005-6-9
狀態 离線
#1  聖鬥士辯論比賽諮詢

為提昇"銀河擂台"的功能、以及讓大家多些機會發揮並多儲積分, 現打算不定期舉辦聖鬥士辯論比賽, 賽制將會參考常規辯論比賽, 不知有沒有人對此有興趣呢?

手機游戲: 聖鬥士星矢3D 分享及軍圑資訙
https://www.facebook.com/groups/saintseiya3D/
2007-4-5 07:00 PM
查看資料  訪問主頁  發短消息  QQ   編輯帖子  引用回复
Comma
暗黑聖鬥士

~照耀水瓶宮的北斗星~

小宇宙: 0
發帖: 3535
注冊: 2005-6-22
狀態 离線

辯論.......的確是有很好的可觀性,
但教皇大人小心稍一不慎,會惹來不速之客引起筆戰喔
清晰和穩定的規則是首要的,
辯論題材會包括什麼?劇情?人物(這個應該最敏感)?跨平台(即是車田原著VS手代木/岡田)?還是所有?

[size=4]哎呀~~~~~真係忙到痴孖筋呀~~~居然連夫君既生日都唔記得啊!!!(/Q口Q)/[/size]
2007-4-5 07:09 PM
查看資料  發送郵件  發短消息   編輯帖子  引用回复
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

基於以下規則, 筆戰.......似乎不太可能............

規則:

由最先報名的六人參與;
分兩組(正反兩方), 每組3人: 主辯、第一副辯、第二副辯
而分組由版主/壇主決定、越高階級者將會優先被選為主辯~

先由正方主辯開始發言, 然後由反方主辯發言, 之後輪到正方第一副辯, 再之後輪到反方第一副辯.........如此類推~ 最後由雙方的主辯作總結(仍由正方先發言)
而每人每次發言只能出一次post, 而且必須按指定的先後次序發言, 在發言後不得進行修改, 如有違者則全隊作敗北論、犯者本身更會被扣5分~

雙方總結後由壇主 & 這區版主商量判定得勝組別 & 一位最佳辯論員~

得勝組別每人加5分, 而最佳辯論員則另加5分~~

至於題目, 既然是辯論, 當然是以具爭議性的劇情作題材啦~

如果大家都有興趣的話, 可以進一步商量有關細節~

https://www.facebook.com/groups/saintseiya3D/
2007-4-5 07:19 PM
查看資料  訪問主頁  發短消息  QQ   編輯帖子  引用回复
larry
青銅聖鬥士

larry皇叔

小宇宙: 5513
發帖: 3910
狀態 离線

而家先睇到呢個PostXDDD
睇黎幾好玩喎
不過唔知搵唔搵到6人呢@@
仲要係3對3可能有D難度...

期望黎緊既新星矢動畫
升職加薪再期待中!
2007-7-8 01:30 AM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

小宇宙: 1455
發帖: 1413
注冊: 2010-5-21
狀態 离線

好玩BO  幾時開始有得玩

2010-5-23 02:54 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

夠六個人參加就可以開始玩~

2010-5-23 06:21 PM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

狀態 离線

我要參加~

2010-5-23 06:22 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

Quote:
Originally posted by leongtszfung at 10-5-23 06:22 PM:
我要參加~

咁你要先多啲跟大家交流、帶動多啲人一齊參加先得喇~

2010-5-23 06:39 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

小宇宙: 31163
發帖: 25801
注冊: 2009-5-23
狀態 离線

Quote:
Originally posted by 沙加教皇 at 2010-5-23 18:39:

咁你要先多啲跟大家交流、帶動多啲人一齊參加先得喇~

但六個人怎樣辯論呢?

另外, 其實有些討論的post, 已經在"聖鬥士神話區"個度開始左, 六個人的辯論形式會否重複左? 謝謝

[size=5]成功需苦幹, 我要突破絕頂~~~[/size]
2010-5-23 08:28 PM
查看資料  發短消息   編輯帖子  引用回复
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

Quote:
Originally posted by J子 at 10-5-23 08:28 PM:
但六個人怎樣辯論呢?

另外, 其實有些討論的post, 已經在"聖鬥士神話區"個度開始左, 六個人的辯論形式會否重複左? 謝謝

就好似以前學校辯論咁, 主辯、第一副辯、第二副辯, 雙方輪流依次發言、正反隊伍由我地分配決定~ 咁就好似牛牛最想嘅"各有各講"、唔會有"唔開心"出現~
而被安排嘅立場未必係參加者自己本身嘅真正立場, 咁又俾到大家一個從反立場思考嘅機會~

2010-5-23 09:55 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 沙加教皇 at 2010-5-23 21:55:

就好似以前學校辯論咁, 主辯、第一副辯、第二副辯, 雙方輪流依次發言、正反隊伍由我地分配決定~ 咁就好似牛牛最想嘅"各有各講"、唔會有"唔開心"出現~
而被安排嘅立場未必係參 ...

明白了~

我都有興趣參加

我要準備好聖鬥士資料和自己的想法了

[size=5]成功需苦幹, 我要突破絕頂~~~[/size]
2010-5-23 09:58 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

不過我希望參加者係出現率穩定嘅常客, 否則輪到佢講但唔見咗人就麻煩......

2010-5-23 10:07 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 沙加教皇 at 2010-5-23 22:07:
不過我希望參加者係出現率穩定嘅常客, 否則輪到佢講但唔見咗人就麻煩......

請問教大我是不是常客?

2010-5-23 10:09 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

Quote:
Originally posted by J子 at 10-5-23 10:09 PM:
請問教大我是不是常客?

至少好似而家嘅妳、牛牛、笨笨、同四郎咁就差唔多~

2010-5-23 10:12 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 沙加教皇 at 2010-5-23 22:12:

至少好似而家嘅妳、牛牛、笨笨、同四郎咁就差唔多~

明白

咁辯論的範圍會是去到邊度?

2010-5-23 10:27 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

Quote:
Originally posted by J子 at 10-5-23 10:27 PM:
明白

咁辯論的範圍會是去到邊度?

要視乎個論題係咩~

2010-5-23 10:30 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 沙加教皇 at 2010-5-23 22:30:

要視乎個論題係咩~

咁教大有無想到論題?

2010-5-23 10:38 PM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

狀態 离線

我有興趣參加   不過呢排多考試(功課一樣多左)  時間唔多穩定  星期六同日就好少少......
  真係唔好意思  因為我係小六生 準備上中學係煩D 但都希望比個位我  謝謝!!

2010-5-23 10:40 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by leongtszfung at 2010-5-23 22:40:
我有興趣參加   不過呢排多考試(功課一樣多左)  時間唔多穩定  星期六同日就好少少......
  真係唔好意思  因為我係小六生 準備上中學係煩D 但都希望比個位我  謝謝!!

請放心, 在辯論的世界裡不會分是小學生或是中學生, 只要你有point就得~

ps. 升中是麻煩一點, 加油啊~

2010-5-23 10:48 PM
sonicXsaber
聖鬥士候補

小宇宙: 64
發帖: 31
注冊: 2010-5-16
狀態 离線

point??點計法??好似我呢d剛剛入泥的係唔係唔玩得??

2010-5-23 10:50 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by sonicXsaber at 2010-5-23 22:50:
point??點計法??好似我呢d剛剛入泥的係唔係唔玩得??

剛才教大都說過, 基本是要有穩定的上線和多點參與, 不論新人或舊人都可以

2010-5-23 10:55 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

Quote:
Originally posted by sonicXsaber at 10-5-23 10:50 PM:

其實係你報名時最好可以確認你真係得閒先好~

2010-5-25 10:00 PM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

狀態 离線

如果可以確認可以開始的話  麻煩SEND封野比我  謝謝!

2010-5-26 10:33 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by leongtszfung at 2010-5-26 22:33:
如果可以確認可以開始的話  麻煩SEND封野比我  謝謝!

你是不是好確定你這段時間方便?

2010-5-26 10:41 PM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

狀態 离線

邊段時間?

2010-5-27 07:43 PM
沙加教皇
壇主

『聖鬥士競技場』主持人

狀態 离線

Quote:
Originally posted by leongtszfung at 10-5-27 07:43 PM:
邊段時間?

不過踏入六月, 你不是大考將至了嗎?

2010-5-29 04:36 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 沙加教皇 at 2010-5-29 16:36:

不過踏入六月, 你不是大考將至了嗎?

不止啊, 你來緊升中應該會好忙, 雖然現在學制可以直上預科...

2010-5-29 04:38 PM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

狀態 离線

溫習之後還有時間抽出的 (吊頸都要休息下啦-.-) 只要不是星期一至五應該就可以了 (現在我一樣是做好功課 溫好習才上來的 明天一樣)

[ Last edited by leongtszfung on 2010-5-29 at 04:50 PM ]

2010-5-29 04:46 PM
J子
青銅聖鬥士

一個平凡的小女子

狀態 离線

Quote:
Originally posted by leongtszfung at 2010-5-29 16:46:
溫習之後還有時間抽出的 (吊頸都要休息下啦-.-) 只要不是星期一至五應該就可以了 (現在我一樣是做好功課 溫好習才上來的 明天一樣)

[ Last edited by leongtszfung on 2010-5-29 at 04:50 PM ]

咁就乖仔啊~

2010-5-29 04:53 PM
戰神撒卡
青銅聖鬥士

被譽為最接近神的聖鬥士

狀態 离線
#30  有沒有人想參加聖鬥士辯論比賽??

已經很久了.........希望可以再帶起這個比賽~(教大,你的話我貼了過來)

規則:

由最先報名的六人參與;
分兩組(正反兩方), 每組3人: 主辯、第一副辯、第二副辯
而分組由版主/壇主決定、越高階級者將會優先被選為主辯~

先由正方主辯開始發言, 然後由反方主辯發言, 之後輪到正方第一副辯, 再之後輪到反方第一副辯.........如此類推~ 最後由雙方的主辯作總結(仍由正方先發言)
而每人每次發言只能出一次post, 而且必須按指定的先後次序發言, 在發言後不得進行修改, 如有違者則全隊作敗北論、犯者本身更會被扣5分~

雙方總結後由壇主 & 這區版主商量判定得勝組別 & 一位最佳辯論員~

得勝組別每人加5分, 而最佳辯論員則另加5分~~

至於題目, 既然是辯論, 當然是以具爭議性的劇情作題材啦~

如果大家都有興趣的話, 可以進一步商量有關細節~

希望參加者係出現率穩定嘅常客, 否則輪到佢講但唔見咗人就麻煩......

不過首先要有6個人~有興趣就來報名啦~以下是名單(齊人):

1.戰神撒卡

2.牛牛

3.J子

4.雅柏菲卡

5.芬尼路

6.聖劍修羅

教大,夠6個人之後再慢慢商量有關細節

[ Last edited by 戰神撒卡 on 2010-8-31 at 05:52 PM ]

本人的新手作<戰神篇>已新增最終回 激戰(上篇),歡迎觀賞~
2010-7-22 08:37 PM
<<  [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]  ... [18] >>

可打印版本 | 推荐給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉:  

[ 聯系我們 - 聖鬥士競技場專頁 ]