聖鬥士競技場論壇  
» 游客:  注冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 幫助

<<  [1] [2]  >>
作者:
標題: 遊戲!假如你在現實生活中遇見黃金 (增加了青銅、白銀、海界、冥界) 上一主題 | 下一主題
carrot
暗黑聖鬥士

小宇宙: -50
發帖: 1993
注冊: 2010-1-28
狀態 离線
#1  遊戲!假如你在現實生活中遇見黃金 (增加了青銅、白銀、海界、冥界)

這是說好了的「在現實中遇見黃金」帖 =w=
我跟老Moon商量過後決定把它制作成遊戲。

玩法:
「假如OO是你的XX」

1. 首先,選擇兩組數字:第一組數宇請選 1 - 31以內;第二組請選 1 - 30以內。
2. 然後,到下面查看兩組數字所對應的人物和事件。
3. 開始你的「假如OO是你的XX」的感想、短文、長文,隨你喜歡寫多長多短也沒限制。

*你可以用聽天由命的方式,隨便選兩組數字。
或者在下面兩組名單裡選自己喜歡的組合。
建議第一種玩法,因為這是本遊戲的精粹 XD

更新:8月20日
增加了青銅、白銀、海界和冥界一些人物XD

另,總結到目前為止所有玩家的關係圖:

蘿蔔 --(上司)--> 大艾 --(上司)-->Moon --(上司)--> 加隆 --(顧客)--> Seiko
  ↓
(朋友)
童虎

(估計這是在另一部門的)
魔術獅 <--(秘書)-- 米羅

請大家繼續踴躍地發神經XDDDD

第一組
01 - 史昂,02 - 穆,03 - 阿魯迪巴,04 - 撒卡,05 - 加隆,06 - 迪斯馬斯,07 - 艾奧利亞,08 - 沙加,09 - 童虎,10 - 米羅,11 - 艾俄羅斯,12 - 修羅,13 - 卡妙,14 - 阿布羅迪,15 - 城戶沙織,16 - 星矢,17 - 紫龍,18 - 瞬,19 - 冰河,20 - 一輝,21 - 魔鈴,22 - 美斯狄,23 - 朱利安,24 - 美絲蒂,25 - 拉達曼迪斯,26 - 米洛斯,27 - 艾亞哥斯,28 - 達拿都斯 (死神),29 - 休普諾斯 (睡神),30 - 潘朶拉,31 - 哈迪斯

第二組
01 - 你鄰居,02 - 你朋友,03 - 你上司,04 - 你同事,05 - 你的顧客,06 - 你的老師,07 - 你的學生,08 - 你的下屬,09 - 你父母,10 - 你哥哥/姐姐,11 - 你弟弟/妹妹,12 - 你路過時遇見的人,13 - 你公司裡的會計部職員,14 - 你公司裡的公關部職員,15 - 你公司裡的打雜,16 - 你的家務助理,簡稱家傭,17 - 你秘書,18 - 你校長,19 - 你祖父母,20 - 你光顧的便利店職員,21 - 你打電話投訴時接聽你電話的客服人員,22 - 你仇人,23 - 你班的班長,24 - 你學校學生會會長,25 - 你學校學生會總務,26 - 你寵物的獸醫,27 - 你的家庭醫生,28 - 你被送入急症室時遇到的護士,29 - 你的同班同學,30 - 你的寵物小精靈/召喚獸

[ Last edited by carrot on 2011-8-20 at 01:56 AM ]

2011-6-30 05:58 PM
查看資料  發短消息   編輯帖子  引用回复
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

(這不是連post,這是遊戲的開頭,遊戲的sample =w=
因為分開出沒這麼混亂,所以我連post了。
並得到了Moon版主的首肯。
乖的小朋友請別在沒有版主同意的情況下連post啊!會犯版規的 =w=)

11, 15
「假如艾俄羅斯是你公司裡的打雜!!」

喵的!我第一眼看見就爆笑了出來啦 XDDD
大艾是我家公司的打雜!!
嗯!一個很配當打雜的人 (點頭)
你想想他那頭短髮,那條紅色的頭帶,那身雜兵服,不是打雜是甚麼!?

好吧~公司就是聖域有限公司XDD

我:大艾~先替穆帶貴鬼上學,然後在回來的途中替阿魯買牛飼料,要替撒卡抺一下雙子座聖衣,幫阿蟹到比良坂數死人頭,幫你弟寫情書,幫沙加打掃花園,幫老師打掃天秤宮,幫修羅抺宮內的石像,幫卡妙寄郵包給冰河,幫阿布的玫瑰園澆水,幫撒卡在教皇廳的浴池換水,最後陪女神外出購物。

大艾:(陽光) 收到~!!沒問題!

我:好耀眼的打雜呀呀呀呀呀!!遮眼!!!!!!!

[ Last edited by carrot on 2011-7-4 at 02:03 AM ]

2011-7-4 02:02 AM
Double.S
青銅聖鬥士

小宇宙: 593
發帖: 350
注冊: 2007-3-29
狀態 离線

那就用我生日日期去玩玩吧~~~~ XD

6, 11
「假如迪斯馬斯是你弟弟!!」
(=口=')  高難度......雖說我還蠻希望有弟弟說,但對象是迪斯馬斯...我比較想做他的妹妹呢!

首先,我絕不讓他迷上那麼陰沉的人型面具收藏!
也不會讓他練出一把的滿口歪理的賤嘴;
絕對要讓他把“姐姐的說話就是正義!!!"掛在口邊成座右銘 XDDDD
(我喜歡弟弟向我撒嬌說XDDD)..
如果發現他有積屍氣天份, 絕對會鼓勵他專注發展和陪養這得天獨厚的才能!!!
可以隨時去冥界觀光旅遊...."也把姐姐帶去嘛~~~~~ " (反過來向弟弟撒嬌)
總括來說,我會對他很好就是了~~~ =P

2011-7-5 09:42 PM
Moon
白銀聖鬥士

小宇宙: 13001
發帖: 10744
注冊: 2005-11-12
狀態 离線

Well... 本來仲想騎劫我至喜愛的角色,不過見到兩位好正經咁玩,咁我就用返生日日期玩下先,先禮後兵,下次就正式騎劫... XDD

11,3

「假如艾俄羅斯是你上司!!」

囧 囧 囧 囧 囧 !!!!!

大劑!大艾哥係我上司...... =_______="

呢位忠心到無朋友嘅仁兄竟然係我上司,都唔知係我嘅光榮,定抑或係我黑仔多啲... Orz

跟着忠心嘅上司,
有苦只有自己知,
晚晚一定要O.T,
賺錢未夠買藥醫。

大艾哥嘅忠誠度絕不比修羅遜色,其實跟着佢哋是但一個都好灰架喇,

一個用自己條命去護幼主、另一個係手執聖劍嘅忠勇戰士,佢哋只會出盡全力去拼博,全力以赴,務求做到最好,

佢哋都唔會背叛公司/老闆,亦唔會浪費公司資源,咁身為下屬嘅就真係暈得......

我覺得佢係事無大小乜都攬上身,上至同大老細(女神)開會、下至去超市搬厠紙,乜都要親自監督/親力親為,

我哋嗰team人肯定係最忠誠,公司應該要頒勤工奬或傑出員工奬俾我哋,而且我哋做細嘅,就預咗會俾上司左點右點,

最慘睇大艾哥個勢又唔似係想出風頭,而係真真正正“精忠報國”......

唉,等陣叫埋我同佢一齊去通渠、整水喉、換電燈咁咪死得?呢位上司名副其實係經理,即係經過都要理,

嘩,大佬,唔好搵啲咁嘅嘢玩,就算開完O.T 佢肯送我返屋企都係咁話... (雖然我都想有大艾哥送我返屋企 XDDD)

不過咁,我都會以呢位上司而覺得安心,因為感覺上我又覺得大艾哥懂得保護身邊嘅人,總會令人放心,

話唔定佢會肯幫下屬卸鑊嘅,不過最大機會都係佢自己頂埋嚟做,

咁對我嚟講,呢種係某程度上嘅體貼,都算係保護下屬嘅方法,

假如喺現實裡面,大艾哥嘅精神喺好多人眼中係愚忠,甚至係憨居,托杉都唔識轉膊,

但若果真係跟着呢一位傻得可愛、但又堅守正確信念嘅上司,咁我諗我都會為佢去拼嘅,

頂多係呢頭做、嗰頭鬧,鬧完又算數嗰種,發洩下咁囉... XDDD

同人雜談:【 OMG! 電阻遇上LC,天馬行空 - 穿越時空狂想曲 】
http://www.saintseiyaclub.com/fo ... d=19349&fpage=1
2011-7-6 10:50 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Double S大:迪斯的姐姐你好 XDDDDDD
有個可以帶自己來回冥界的細佬應該都會幾好玩~~~

老Moon:咦!?
我係大艾的上司,而大艾係你上司,
你咪即係我下屬的下屬!?XDDDDDDDDD

好!!再玩!!

4, 21
「假如撒卡是你打電話投訴時接聽你電話的客服人員!!」

................... 囧!!

撒卡:「您好!我叫撒卡。請問有咩可以幫到您?」
我:「冇!!冇!!我冇投訴!!絕對冇!!我唔敢啦~~大人~~~對唔住呀~~~~~」

[ Last edited by carrot on 2011-7-22 at 01:35 AM ]

2011-7-22 01:31 AM
魔術獅
白銀聖鬥士

小宇宙: 2477
發帖: 1362
注冊: 2005-6-22
狀態 离線

10, 17
假如米羅係我秘書...

咁我諗我一定會嘔血...哈哈哈....點解咁講?

大家都係天蠍座, 所以我知道佢會好多疑, 可能會懷疑其他人對老闆(即係我)或公司既忠誠度,睇佢響冥王十二宮篇中點對想贖罪既卡隆就知啦. 而且佢好有自己既想法, 要雅典娜叫佢唔好再攻擊卡隆都唔聽... 呢D 咁唔聽話既秘書, 仲唔嘔血?

2011-8-2 08:40 PM
查看資料  發送郵件  發短消息   編輯帖子  引用回复
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 魔術獅 at 2011-8-2 20:40:
10, 17
假如米羅係我秘書...

咁我諗我一定會嘔血...哈哈哈....點解咁講?

大家都係天蠍座, 所以我知道佢會好多疑, 可能會懷疑其他人對老闆(即係我)或公司既忠誠度,睇佢響冥王十二宮篇中點對想贖罪既卡隆就知 ...

魔術獅大:好耐冇見啦~>w<
但係,咁即係話米羅會對老闆(即係你) 好忠誠喎~仲會幫你check下邊個想做二五,check到仲會幫你教訓二五,咁實情要嘔血果個係你d下屬or米羅的同事先啱 XDDDDDD

2011-8-2 10:20 PM
魔術獅
白銀聖鬥士

小宇宙: 2477
發帖: 1362
注冊: 2005-6-22
狀態 离線

Quote:
Originally posted by carrot at 2011-8-2 09:20 AM:

魔術獅大:好耐冇見啦~>w<
但係,咁即係話米羅會對老闆(即係你) 好忠誠喎~仲會幫你check下邊個想做二五,check到仲會幫你教訓二五,咁實情要嘔血果個係你d下屬or米羅的同事先啱 XDDDDDD

係呀好耐無見. 最近公事又忙搞到響office都無時間上黎, 有D家事要搞所以返到屋企都有野要做... 而家好少少咁啦...

佢忠誠係好事. 之但係用既方式太激進, 如果真係搞到D同事個個都嘔晒白泡咁就唔係咁好啦. 個個都俾佢打到要請病假無人做野, 我會好頭痕仲可能俾人告添呀! 哈哈哈....

2011-8-2 11:35 PM
查看資料  發送郵件  發短消息   編輯帖子  引用回复
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by 魔術獅 at 2011-8-2 23:35:

係呀好耐無見. 最近公事又忙搞到響office都無時間上黎, 有D家事要搞所以返到屋企都有野要做... 而家好少少咁啦...

佢忠誠係好事. 之但係用既方式太激進, 如果真係搞到D同事個個都嘔晒白泡咁就唔係咁好啦.  ...

咦!?你啱喎! XDDDDD
米羅係下屬的話真係兩刃劍 0.0

2011-8-2 11:42 PM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

我又再玩!

5,15

「假如加隆是你你公司裡的打雜!!」

Well... 呢位仁兄,我對佢投百份百信心,絕對相信佢係凌駕於任何人嘅打工皇帝。
我覺得卡隆嘅性格表面上係慵慵懶懶、求其又賴皮,你有你叫,佢有佢笑,推job先係絕招。
但係當佢真正用心去做一件事嘅時候,佢會踩行油,唔會有保留嗰種...
不過,問題在於佢肯唔肯去做... 如果公司裡面嘅打雜係一個咁賴皮又咁寸嘅人,我都唔知點應付佢好。 =_="
我自問功力唔夠,到頭來可能係俾佢耍返我轉頭,乜鬼都係我自己做返晒,嗰陣真係眼淚兩行囉... T^T

同人雜談:【 OMG! 電阻遇上LC,天馬行空 - 穿越時空狂想曲 】
http://www.saintseiyaclub.com/fo ... d=19349&fpage=1
2011-8-11 10:54 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-11 10:54:
我又再玩!

5,15

「假如加隆是你你公司裡的打雜!!」

Well... 呢位仁兄,我對佢投百份百信心,絕對相信佢係凌駕於任何人嘅打工皇帝。
我覺得卡隆嘅性格表面上係慵慵懶懶、求其又賴皮, ...

所以佢老哥咪俾佢搞到人格分裂lor~ XDDDDD (又會關加隆事ge!)

2011-8-11 01:05 PM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by carrot at 2011-8-11 13:05:

所以佢老哥咪俾佢搞到人格分裂lor~ XDDDDD (又會關加隆事ge!)

哦... 原來係阿二做嘅好事,逼到老哥人格分裂,咁卡隆都算衰喇... XDDDD

公司就有個咁養眼嘅打雜都冇用,條友個款成個打工皇帝咁,我邊夠佢玩?
喺佢身邊只會變成宮女,服侍返呢位大少,呀唔係... 係二少至啱。XDDD

2011-8-12 12:37 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

咦...老Moon,我地公司個架構出左黎啦喎=w=
我係大艾的上司,大艾係你上司,你係加隆上司 XDDDDDDDD

再玩:
「假如童虎是你的朋友」

呃...呢個有d難想像喎...
不過應該都會幾開心,因為老師貌似都係d重情重義,好講義氣的人,
所以有呢種朋友應該會幾唔錯!!
不過問題係佢有爆衫呢種特殊嗜好.......0.0"

2011-8-12 12:50 AM
SEIKO
暗黑聖鬥士

發帖: 1248
注冊: 2005-6-21
狀態 离線

我路過~~

[假如加隆是你的顧客!!」

我肯定呢個一定好麻煩~~T 0 T
我成日都覺得隆隆應該幾無懶, 應該唔夠佢玩..

如果係我日常辦工時遇到佢, 我唸D對白應該同以下既相差無幾..

[咩話? 過左截單日期就唔可以落單? 你有膽再講多次....= =+ ]

[條數唔岩又點呀, 我係落錯左又如何? 你唔識對架...你應該對完講我知! 記我我先係客!!!]

[問我幾時俾錢, 我有咪俾咯..我又唔急, 你咪將我D貨擺係度唔好交咯; 我睇下邊個夠膽要 = 皿 = ...]

不敢想像~~~~ XD

2011-8-12 12:52 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by SEIKO at 2011-8-12 00:52:
我路過~~

[假如加隆是你的顧客!!」

我肯定呢個一定好麻煩~~T 0 T
我成日都覺得隆隆應該幾無懶, 應該唔夠佢玩..

如果係我日常辦工時遇到佢, 我唸D對白應該同以下既相差無幾..

[咩話? 過左截單日期就 ...

XDDDDDDDDDDDD
好無賴的客~~
睇黎加隆係大家心目中都係一個無賴呀~XDDDDD

2011-8-12 01:01 AM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

老蘿:

你係我上上司,你湊住大艾哥,大艾哥又湊住我,而我又湊住隆少,咁我咪即係要叫你一聲大姐大囉? XDDDDDDDD

大姐姐:

哎呀... 唔好意思,乜你俾我條“靚”玩呀?(擺明撩交打 XDDDDDD)

你描述隆少嘅對話,我覺得佢真係好寸,仲要擺款玩撒賴,但係好好笑。XDDDDDDD

如果比着係我接佢嘅job,當我收咗線之後肯定會用“通俗助語詞”媽叉到佢飛起......

2011-8-12 10:44 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-12 10:44:
老蘿:

你係我上上司,你湊住大艾哥,大艾哥又湊住我,而我又湊住隆少,咁我咪即係要叫你一聲大姐大囉? XDDDDDDDD

大姐姐:

哎呀... 唔好意思,乜你俾我條“靚”玩呀?(擺明撩交打 XDDDDDD)
...

等陣先,唔係你要叫我大姐大,係大姐姐要叫我地做大姐大。

關係圖:
                                    客人         被欺負的客服部人員
我 > 大艾 > 你 > 加隆 --------------------------------------------> Seiko

所以Seiko應該要叫我地一聲大佬 =w=

2011-8-15 07:48 PM

暗黑聖鬥士

小宇宙: 0
發帖: 1009
注冊: 2005-6-18
狀態 离線

路過,如果照你個關係圖︳,加隆係你條靚,你條靚甘無賴,你係最top﹐你會點做先..............

假如無賴的加隆是我老羅的下屬......................

2011-8-15 09:05 PM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by at 2011-8-15 21:05:
路過,如果照你個關係圖︳,加隆係你條靚,你條靚甘無賴,你係最top﹐你會點做先..............

假如無賴的加隆是我老羅的下屬......................

雷總!?
雷總出現啦!!!出現啦!!!

well....雷總你呢個係個好問題,
不過你的假如漏左幾個名詞,
應該係:假如無賴加隆是我老蘿的下屬(大艾)的下屬(老Moon)的下屬(加隆)~
咁,我就會叫我下屬(大艾)去搞掂佢下屬(老Moon)去搞掂佢(加隆)
一向在上位者都只係識得了鼻屎架啦~

2011-8-15 09:43 PM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

呢種層壓式嘅手法,咁我可能會俾你哋壓扁咗... Orz

老蘿係我大佬(大艾哥)上司,而我條靚係卡隆,上面一層一層咁卸落嚟,我樓下就係嗰位少爺,

二少爺出名鍾意耍脾氣,為人又無賴,萬一佢耍太極推返啲JOB過嚟俾我,咁老蘿就點大艾哥去搞掂我,但我就搞唔掂卡隆,

即係到頭來賴嘢嘅都係我,既要受上司命令,又要受下屬嘅氣,咁... 咁我可以點? Orz

2011-8-16 12:53 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-16 00:53:
呢種層壓式嘅手法,咁我可能會俾你哋壓扁咗... Orz

老蘿係我大佬(大艾哥)上司,而我條靚係卡隆,上面一層一層咁卸落嚟,我樓下就係嗰位少爺,

二少爺出名鍾意耍脾氣,為人又 ...

嗱!係呢個時候你就要比佢更無賴啦~
詳情可以問你上司(大艾)如何做一個無賴,咁佢九成會問佢死黨(撒卡),
咁佢死黨條橋九成會work ge,咁加隆咪可以乖乖地去做自己野lor =w=

2011-8-16 01:05 AM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by carrot at 2011-8-16 01:05:

嗱!係呢個時候你就要比佢更無賴啦~
詳情可以問你上司(大艾)如何做一個無賴,咁佢九成會問佢死黨(撒卡),
咁佢死黨條橋九成會work ge,咁加隆咪可以乖乖地去做自己野lor =w=

咁都俾你諗到,真係俾你笑死... XDDDDDDD

好彩仲有個撒卡,呢下真係要視乎係藍撒定係黑撒...

不過,我相信卡隆一眼就睇得出我用嚟整治佢嗰條橋係出自何人之手,我唔驚佢鬧情緒或者鬧脾氣,

反而係驚佢發癲咁去滋擾其他client,亂咁改訂單、搞亂出貨日期/時間,大姐姐將會遭殃,而我亦都會受靶... Orz

2011-8-16 01:14 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-16 01:14:

咁都俾你諗到,真係俾你笑死... XDDDDDDD

好彩仲有個撒卡,呢下真係要視乎係藍撒定係黑撒...

不過,我相信卡隆一眼就睇得出我用嚟整治佢嗰條橋係出自何人之手,我唔驚佢鬧情緒或者鬧 ...

放心放心,就算係黑撒,都係大艾去幫你問佢,你唔會見到佢ge XDDD
如果加隆知係佢大佬都仲咁搞惡的話~咁咪再搵大艾搵佢大佬lor XDD
我唔信撒卡搞佢唔掂~=w=

2011-8-16 01:23 AM
SEIKO
暗黑聖鬥士

狀態 离線

我路過~~睇完大家D對話, 腦海有以下畫面..

<假如大艾同阿MOON係卡隆既上司既上司>

我唸應該會有以下對白..

大艾: 而家公司有無實際捐失?

某MOON: 無, 只係麻煩到我地D供應商..(暗示的指了一下卡隆的罪證)

大艾: 甘卡隆出單之前你無佢睇既咩? 你係上司要睇住下屬架嘛..(無視)

某MOON: .........

大艾: 我地做大既, 下面D人有問題就即係等於我地既問題, 係唔係?? (眼神堅定高尚既情操表露無遺..)

某MOON:.... (無言)

大艾: 所以以後佢出D咩單, 你都同佢對晒先, 仲有你要跟撒卡要學下點樣培養佢成材...(用力的拍著MOON的肩示意加油, 然後溜走XD)

某MOON: T 0 T

2011-8-19 12:32 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by SEIKO at 2011-8-19 00:32:
我路過~~睇完大家D對話, 腦海有以下畫面..

<假如大艾同阿MOON係卡隆既上司既上司>

我唸應該會有以下對白..

大艾: 而家公司有無實際捐失?

某MOON: 無, 只係麻煩到我地D供應商..(暗示的指了一下卡 ...

XDDDDDDDDDD
我笑死了 XDDDDDDDDD

老Moon (拍肩),加油呀!

2011-8-19 01:03 AM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

因應返上述事件,我估跟住應該會係咁......

我:你覺得呢度有咩問題?(面向卡隆,指住枱上嗰叠訂單)

卡隆:哦,呢叠係我之前send e-mail 同啲Supplier交涉完之後再落單嘅。

我:咁你send e-mail 之前有冇forward埋俾我?你問client嗰啲問題如果我哋唔approve咁點?咁急安排時間,你到底有冇check過啲Schedule架?如果撞期咁點算?嗰個客脾氣躁啲嘅話,一定會投訴,到時你就知死...

卡隆:唓,大不了咪改囉,改時間啫,又唔係改佢個銀碼,萬事有商量喎,況且個客應該會直接搵大艾,唔係搵我,因為e-mail 係用你個account send嘅,我仲forward咗俾大艾,咁佢一陣應該會直接搵你。(懶懶閒,一副事不關己嘅表情)

我:你... 你幾時send咗我唔知架?!咁你都應該同我講聲呀,下話?!

卡隆:講效率架嘛,有咩問題咪留返個客自己去度囉,度唔掂佢就會去煩大艾架啦。

我:咁... 咁...... (突然有一種俾人"棟" 咗一嘢嘅感覺)

此時,隔籬位同事好心提一句:Moon,電話line 2,大艾搵你。

我開始冒汗,心知不妙...... (衰卡隆,你好嘢,俾你過咗我一楝!!!="=)

2011-8-20 01:33 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-20 01:33:
因應返上述事件,我估跟住應該會係咁......

我:你覺得呢度有咩問題?(面向卡隆,指住枱上嗰叠訂單)

卡隆:哦,呢叠係我之前send e-mail 同啲Supplier交涉完之後再落單 ...

加隆~~你個人渣XDDD
居然偷用老Moon的e-mail XDDDDDD

我繼續了我的鼻屎去~XD

2011-8-20 01:42 AM
SEIKO
暗黑聖鬥士

狀態 离線

路過~~~黎個後續~

大艾:我想問剛才個封改完又改, 錯到離晒大譜既MAIL係咩一回事~~ (口氣極不耐煩)

某MOON: 係啦, 我剛剛才發現我部機有黑客入侵, 所以埋呢D9唔搭8既野...(語氣明顯暗示某人)

大艾:你知道公司點解每部電腦都有password?

MOON:..... (死寂...)

大艾:部機係你既, 你管唔住, 出左呢D事..你認為我可以講D咩??

MOON:....可以同IT 講下次用把鎖將個KEYBORD同主機鎖死..(怒極反笑..)

大艾:你呢個提議可自己同IT 講, 但而家講真貨期就無架啦, 我地做事既人, 點可以出爾反爾? 你自己唸下點同個客砌掂佢啦..(繼續無視..然後溜走..)

MOON: T 0 T

2011-8-20 02:08 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

Moon:加隆~~~(怨氣)
加隆:0.0"
Moon:同~~我~~~砌~~掂~~個~~客~~
加隆:哦。
Moon:你做乜拎摺櫈出黎呀!?
加隆:去砌個客丫嘛!
Moon:(*﹠↑﹪$﹪↑﹠*(($﹪↑﹠**﹠↑﹪$﹪↑﹠*

2011-8-20 02:26 AM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

我:邊個叫你拎埋架生去砌人哋呀?我係叫你度掂佢咁解呀!偷用我個e-mail 呢單嘢遲啲先同你計...

卡隆:超,都冇咩咁大不了啫,打個電話去同人哋單聲話要改日子咪得囉,駛乜咁煩唧?

我:總之呢壇嘢你同我搞返點佢...

此時,電腦傳來e-mail 接收提示

卡隆:嗯,嗰個嘢(客服部小姐)終於有回覆喇喎...

我:哼,你同我諗掂佢。

卡隆:唓,easy啦,出返封mail 話係上頭唔approve佢提議嗰啲日子咪得囉,點嗰個嘢(客服部小姐)去再改過啦!

我:明明係我哋賴嘢,仲敢去點人哋做嘢?

卡隆:超,你估唔駛俾錢佢架?記住,我哋先係客,無論點,佢哋都應該要滿足客戶需求架嘛∼

我:少爺,你就梗係爽啦,封e-mail 又唔係用你自己個名出,你梗係可以不負責任啦... ="=

卡隆:咁你咪同嗰件蛋散講,話接到上頭指示突然要遲啲先好出貨,如果日期夾唔到我哋要求,咁咪由啲貨攤晒喺度囉,就睇佢攤得幾耐,又唔係得佢一個Supplier,夠薑咪cancel 張單囉,把口喺你度,任你講架咋嘛...

我:下........ (開始標冷汗)

[ Last edited by Moon on 2011-8-21 at 03:06 AM ]

2011-8-21 03:03 AM
<<  [1] [2]  >>

可打印版本 | 推荐給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉:  

[ 聯系我們 - 聖鬥士競技場專頁 ]