聖鬥士競技場論壇  
» 游客:  注冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 幫助

<<  [1] [2]  >>
作者:
標題: 遊戲!假如你在現實生活中遇見黃金 (增加了青銅、白銀、海界、冥界) 上一主題 | 下一主題
carrot
暗黑聖鬥士

小宇宙: -50
發帖: 1993
注冊: 2010-1-28
狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-21 03:03:
我:邊個叫你拎埋架生去砌人哋呀?我係叫你度掂佢咁解呀!偷用我個e-mail 呢單嘢遲啲先同你計...

卡隆:超,都冇咩咁大不了啫,打個電話去同人哋單聲話要改日子咪得囉,駛乜咁煩 ...

XDDDDDDD
大姐姐變左蛋散啦 XDDDDDDDD

2011-8-21 01:34 PM
查看資料  發短消息   編輯帖子  引用回复
hgyty
青銅聖鬥士

標準的天蠍

小宇宙: 341
發帖: 619
注冊: 2011-4-19
狀態 离線

我選8.17     沙加是我秘書!!!!!   
我{沙加!那份文件千錯了!修一下!}沙加{是!大人!}hgyty{還有!幫我把這些拿去給魚姐他們!}沙加{好}hgyty{還有這些事小艾他們的}沙加{=....=......}hgyty{然後這些是青銅們要簽的文件!!!!全部再晚上七點前簽付完畢交到我桌上!!}沙加{.......}hgyty{好了!沒事了}

2011-8-22 03:42 PM
查看資料  發送郵件  訪問主頁  發短消息   編輯帖子  引用回复
Moon
白銀聖鬥士

小宇宙: 13001
發帖: 10744
注冊: 2005-11-12
狀態 离線

Quote:
Originally posted by carrot at 2011-8-21 13:34:

XDDDDDDD
大姐姐變左蛋散啦 XDDDDDDDD

嘩... 老蘿你咁高調篤大姐姐出嚟,仲要話佢係蛋散,你想我俾人星爆咩??XDDDDDDD

p.s. 錯咗,應該係話你咁快就咁高調話咗俾人知,卡隆叫某人做蛋散,小心跌落“異厠元空間”呀!XDDDDD

同人雜談:【 OMG! 電阻遇上LC,天馬行空 - 穿越時空狂想曲 】
http://www.saintseiyaclub.com/fo ... d=19349&fpage=1
2011-8-23 01:42 PM
hgyty
青銅聖鬥士

標準的天蠍

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-8-23 13:42:

嘩... 老蘿你咁高調篤大姐姐出嚟,仲要話佢係蛋散,你想我俾人星爆咩??XDDDDDDD

p.s. 錯咗,應該係話你咁快就咁高調話咗俾人知,卡隆叫某人做蛋散,小心跌落“異厠元空間” ...

位啥是異廁元???撒卡啊!!!你的招式
昨便廁所啦?

2011-8-23 05:19 PM
查看資料  發送郵件  訪問主頁  發短消息   編輯帖子  引用回复
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

「假如卡妙是你公司裡的會計部職員!!」

為咗搞掂個Supplier,我身為一位不幸上司,結果要連續開幾晚夜車,
幾乎要喺公司裡面扎營,先至勉強叫做搞掂返卡隆賴咗嗰隻鑊•••
(詳情唔好問我點樣搞返掂,出入口業務嘅嘢我實在唔熟)

因為連日加班而需要claim 飯錢同的士錢嘅我,好努加咁寫payment voucher 諗住交俾會針部,殊不知•••

我:嗨,卡妙,麻煩你。(微笑遞上voucher)

卡妙接過,然後問:有冇單?

我:有,呢張就係payment voucher。

卡妙冷冷地揚起眼眉:我係問,有冇單?

我:我係XX部門嘅OOO,Voucher係我親手開嘅,仲有,我喺上面簽咗名。(努力擠出笑容)

卡妙:呢張唔算。

我:咁少數目,只要有開voucher就得架喇,最多加埋我部門個chop,咁樣可以嗎?

卡妙:口講無憑,如果冇單冇據冇supporting,好難令人相信你用咗哩筆錢。

我:只不過係幾百蚊咋下話,咁細數目,唔會有咩影響架喎•••

卡妙:咁一係搵你部門主管簽名,同埋列清楚日期同時間,否則不能作實。

我:呃•••大艾啱啱出trip,要幾個禮拜後至返,唔係要我等佢返嚟先claim得返下嘛•••(開始頭暈)

卡妙認真地點頭,順手退回payment voucher。

我:嗚嗚嗚••• T^T

死卡隆!!收足我錢仲要衰到買飯盒唔叫人開單,仲要走去食貴嘢!!!你件蛋散!!!!!

死會計仔!!正一算死草!!!你冇發達架!!!開公數咋嘛,又唔係攞你啲錢,駛唔駛企到咁硬呀??!!!

同人雜談:【 OMG! 電阻遇上LC,天馬行空 - 穿越時空狂想曲 】
http://www.saintseiyaclub.com/fo ... d=19349&fpage=1
2011-9-3 11:16 AM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

老Moon!你的打工生涯好灰XDDDDD
有條連supplier都敢兇的人渣下屬之餘,
家陣連會計部都唔放過你XDDD

呢間公司真係唔係人做XDDD

2011-9-3 01:16 PM
hgyty
青銅聖鬥士

標準的天蠍

狀態 离線

卡妙你真夠狠的==
別這樣對姊啦!卡妙{幫你罵}

化身於雷電的閃電之拳
2011-9-3 03:15 PM
carrot
暗黑聖鬥士

狀態 离線

好...再玩:
28, 17

假如達拿都斯(死神)是你的秘書

囧!!!!!
囧!!!!!!!!!!
囧rz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我:大...大大大大大大大大大艾兄....
大艾:咩事?(微笑)
我:我...我我我我我我我我...
大艾:你咩?(微笑)
我:我我我我...我見到我秘書...佢佢佢佢佢係本note book到寫梗野...
大艾:秘書drop notes有咩問題?(微笑)
我:佢...佢佢佢佢個本...唔會係Death Note呀!?!T口T
大艾:(望一眼達拿都斯) 哦∼咁你咪當自己唔好彩lor∼(微笑)
我:T口T
大艾:我出trip啦,N日之後先返黎。你同你秘書好好相處啦∼Bye∼(閃亮的微笑)
我:大艾∼∼∼∼唔好走呀∼∼∼我唔要對著個咁ge人(神?) N日呀∼∼∼∼∼T口T
達拿都斯:老蘿,你夠鐘開會啦 (拖走)
我:大艾∼∼∼∼大艾∼∼∼∼∼大艾呀呀呀呀呀∼∼∼∼∼T口T

2011-9-3 03:55 PM
hgyty
青銅聖鬥士

標準的天蠍

狀態 离線

Quote:
Originally posted by carrot at 2011-9-3 15:55:
好...再玩:
28, 17

假如達拿都斯(死神)是你的秘書

囧!!!!!
囧!!!!!!!!!!
囧rz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我:大...大大大大大大大大大艾兄....
大艾:咩事?(微 ...

阿哈哈哈哈哈!!達拿都斯你笑死我了

化身於雷電的閃電之拳
2011-9-3 09:38 PM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

Quote:
Originally posted by carrot at 2011-9-3 13:16:
老Moon!你的打工生涯好灰XDDDDD
有條連supplier都敢兇的人渣下屬之餘,
家陣連會計部都唔放過你XDDD

呢間公司真係唔係人做XDDD

我咁灰你都仲笑得出... Orz

會計部請咗個咁認真工作兼盡忠職守嘅職員,呢個係佢哋嘅福氣... Orz

2011-9-4 01:08 AM
hgyty
青銅聖鬥士

標準的天蠍

狀態 离線

Quote:
Originally posted by Moon at 2011-9-4 01:08:

我咁灰你都仲笑得出... Orz

會計部請W個咁認真工作兼盡忠職守N職員,呢個係佢JN福氣... Orz

其實我也笑翻了

化身於雷電的閃電之拳
2011-9-4 03:01 PM
幻影
聖鬥士候補

小宇宙: 59
發帖: 28
注冊: 2009-12-19
狀態 离線

好像很有趣,我也來玩玩~~

先玩第一次,用我的生日......
7,16
「假如艾奧利亞是你的家務助理,簡稱家傭」

家傭是僕人那種嗎??
如果是的話......
我 : 小艾,你在嘛??
艾 : 在~!!
我 : 今天上課超累的,你可不可以幫我洗便當盒??
艾 : 好~~
隔天......
我 : 小艾,我的制服咧??
艾 : 幫你摺好放桌上了!!
我 : 謝啦!!
(幾天後)
我 : 小艾,我不會算三角形相似性質,你幫我寫功課好不好??
艾 : =口=||| (天哪!! 我好累喔!!)

再來玩第二次,用我們班兩個瘋狂同學的號碼......
10,29
「假如米羅是你的同班同學」

那不管上什麼課,如果要分組......
我 : 老師~!! 我要跟米羅一組!! (手舉的高高滴~~)
換座位......
我 : 老師!!! 我可不可以坐米羅旁邊???

米羅內心 : 0.0||| (我好有魅力喔......汗)

2011-10-27 07:33 PM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

[假如朱利安是你的同事!!」

如果有一天, 朱利安是我同事•••

隔籬位女同事: 喂喂,Moon,今日隔籬組好似嚟咗一位新同事,聽講係個幾養眼嘅濶少爺嚟架∼

我: 哦••• 係咩?(不以為然,雙眼離唔開枱面叠文件)

女同事: 今日約埋佢一齊食lunch好唔好?

我:是但啦。 (埋頭苦幹check緊卡隆問client嘅queries)

<不經不覺話咁快到lunch time>

女同事:嗨,新同事你好,你叫咩名呀? (笑到見牙唔見眼)

朱利安:妳好,我叫朱利安。(微笑)

女同事:朱利安,你住喺邊架?屋企離公司遠唔遠?

朱利安:OK啦,我屋企近海邊,平時多數都係駕車出去嘅。

(聽到人哋有車兼且住海邊,女同事即刻星星眼)

我:係喇,你鍾意食咩架?我哋公司附近都有唔少食肆,lunch time都有唔少選擇,而且等位又唔算太耐。
(岔開話題,免得隔籬隻女色狼失態,出醜於人前)

朱利安:我冇咩所謂,平日多數都係一個人食飯,所以悶咗啲,難得同你哋一齊食,所以去邊度食都冇所謂。(微笑)

我:咦?你之前返工冇人同你食lunch架咩?

朱利安:冇呀•••佢哋都唔鍾意同我去食嘅,而且我去嗰啲地方一向都唔駛同其他人一齊等位,所有位都幾乎任坐。

我:Well•••不過咁旺嘅時段都咁冷清,環境同食物會唔會有少少•••

朱利安:妳哋可以放心,嗰度係我由細食到大嘅,食物質素好好,搵次同妳哋一齊去食啦。

我:好呀!(爽快) 但如果同埋我哋去,咁要唔要預先訂枱?

朱利安:唔駛架喇,我管家會打電話去同嗰度嘅負責人講,所以我帶幾多個朋友去都冇問題,一定可以安排到。

我:管家?

朱利安:係,只要佢講一聲,嗰邊就唔會招呼任何外來客架喇,我平時去食午飯嗰陣都係咁嘅。(友善地笑)

我:呃•••你包起個場嚟食lunch呀? 囧!!

朱利安: 係呀,屋企習慣係咁,我成日都係自己一個人食飯•••

我:囧!!! (夾硬吞口水,額角開始冒汗)

2011-11-19 11:41 AM
小笨笨
青銅聖鬥士

A stupid one under the sun

小宇宙: 15602
發帖: 11412
注冊: 2007-11-20
狀態 离線

「假如 達拿都斯 (死神)是你的同班同學!!」

小息時的課室內,
諸神正聚精會神參考面黃黃落堂前於投影機所寫下的答案...

如何有效消滅五小強??

A. 用拜X殺蟲劑
B. 幹掉車田
C. 用拖鞋

月神小妹妹:
阿哥呀...冥王條蘿蔔係咁嘔泡落我個file度呀!!!

太陽神:
你仲唔一腳踢開佢!!!一陣嘔埋落我隻鞋度添呀!!!
一早都叫咗面青青唔好揀達拿都斯做班長架啦...
條蘿蔔又唔醒目嘅,係咁傾謁...做得班長就實集佢名啦...
阿妹...乜你都雙眼反白呀??? 原來同條蘿蔔傾謁果個係你牙...

[color=Purple][size=6][font=黑体]不怕神一樣的上司,只怕豬一樣的同事!我係小笨笨![/color][/size][/font]
2011-11-20 12:25 AM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

有感而發的遊戲小篇:

話說有一日,坐喺房中嘅大艾拆信件時突然收到一個惡耗,
跟住就行出嚟對住成個部門嘅同事發佈一個壞消息,
結果大家就要將全個部門啲文件重整...

大艾: 大家努力喺限期之前整理好晒所有file,個期冇得拖架喇,OK?

眾人:係,收到... =___="

事隔幾日......

我:卡隆,你mark好咗嗰張list啲資料好似有啲唔多對路咁嘅,report上面嘅日期好似...

卡隆:ok啦,你對咗先啦,忙呀嘛∼

我:咁... 咁多頁紙喎... (汗顏)

卡隆:人手抄梗會有錯架喇,你check咗有錯再話我知啦∼

我:我好多嘢做喎,又要將啲file打返晒啲mark,要趕喺X'mas之前搞掂晒呀,你知架呵?

卡隆:得啦,盡量啦。

隔多兩日......

我:喂,卡隆,你幫我做嗰啲file點解唔對數架?啲schedule唔夾數你都交俾我,你叫我點打mark呀?你明知啲嘢好趕,不容有失架啦!

卡隆:要時間做架嘛,一趕咪會出錯囉...

我:咁你print完出嚟都望一望啲數啱唔啱先好俾我呀嘛,亂咁嚟,你知唔知我執你啲手尾嗰陣嘥咗我好多時間呀?明明就係渣流灘,咁做嘢點得架?

卡隆:我都趕緊工,你見到架啦∼

我:我一開始咪叫你唔好copy excel 個total 囉,用word set formula 呀嘛,excel 好容易郁到個數,一郁到就錯晒,我全部要用手同你加過晒,就係咁樣嘥晒我啲時間!!!

卡隆:用word set formula 又要check 返加左邊定係直式咁加,咁樣好煩喎...

我:我唔理你,總之你再係咁唔小心亂咁嚟,要我跟你手尾幫你改schedule嘅話,ok,冇問題,一張schedule罰$20,你自己諗諗佢∼

卡隆:嘩!咁你咪好好賺?!

我:總之都係嗰句,我唔理你,你一日最少要嘔出5個file俾我,如果唔係你死梗,你要陪我OT 到九點,我唔走得你都唔駛旨意有得放工,仲有,我每晚仲要帶多幾個file 返屋企做,呢啲都仲未同你計,過咗呢個deadline你就知死!!

卡隆: 唉∼∼ 好忙呀∼∼∼

我:我仲忙呀,拜託你,對我好啲啦,唔好俾咁多手尾我跟啦,大艾周時催我,我搞唔掂架... (欲哭無淚)

2011-12-8 11:01 PM
Moon
白銀聖鬥士

狀態 离線

再嚟...

「假如卡妙是我公司裡的會計部職員!!」 - 續篇

12月係個出差月份,因為好多公司/廠房需要做盤點,所以出差交通費亦相對地claim得比平時多...

我好努力咁開payment voucher,避免發生上次嘅事件,今次我簽晒名兼蓋晒公司印,整整齊齊咁連埋收據釘好一叠交去俾會計部...

我: 嗨,麻煩你。

卡妙: 有冇收據?

我:今次有,夾咗喺後面。(微笑)

卡妙: 嗯...(埋首計數),你呢度條數過千架喎。

我:下? 哈哈... 去國內車費都差唔多啦...

卡妙: 呢單點解有條數double咗嘅? 一張單claim成六百幾蚊?你去深圳咋喎...

我:呢個... 呢個...(一時語塞) 直通車嘛,係貴少少架喇,哈哈哈∼∼∼

卡妙: 九龍去羅湖都係六十幾蚊來回,頭等都唔駛咁貴,你點坐到幾百蚊車返嚟呀??

我: Well... 可能寫錯啦,或者寫多咗個位,等我返去check check先... ^^"
(一睇就知係卡隆條死仔啲字跡,條友梗係趁機搏大霧)

卡妙: 算啦,既然開咗voucher,咁由佢啦,我照收住先,不過你要加返幾行解釋,如果唔係我係唔會過數俾你哋嘅。

我: 解釋? 咩解釋?!

卡妙: 小姐你呢個數咁大,你上司前個禮拜去廣州都唔駛用到呢個價,咁你係咪應該要寫返個理由,或者補返啲supporting咁呢?

我: 駛唔駛咁緊張呀?

卡妙: 臨近埋數日子,如果唔做好啲,到時Auditor嚟到睇單查數嗰陣咁點解釋?

我: 咁... 咁... 咁又係嘅.....(灰咗)

卡妙: 唔該。係喇,我過幾日開始放大假,幾個禮拜後至返,如果你哋要交voucher claim錢嘅話,可以等我返嚟先。

我: 下? 又要等?!

卡妙:嗯。(認真點頭)

我: 嗚... 又拖數... T口T

2012-1-28 12:40 PM
<<  [1] [2]  >>

可打印版本 | 推荐給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉:  

[ 聯系我們 - 聖鬥士競技場專頁 ]